dimecres, 30 d’octubre del 2013

La llegenda del bosc que camina

L'esplèndida fortalesa del castell de Mur era, fa anys i panys, el centre del domini dels moros a la Conca de Tremp. Els cristians l'havien assetjat a la força un munt de vegades, sense sortir victoriosos de l'intent de conquerir-la. La muntanya és tan calba de vegetació que, arribessin per on arribessin, els infidels del castell de Mur els veien venir d'una hora lluny.
castell de Mur


Un bon dia, a un dels capitostos cristians -potser al mateix Arnau Mir de Tost, però això la llegenda no ho diu- se li va acudir un estratagema per poder sorprendre els ocupants de Mur: l'exèrcit cristià es va camuflar cobrint-se de branques d'arbre i d'arbusts, i, ben a poc a poc, van anar pujant muntanya amunt, atansant-se al castell.
La filla del rei moro va observar alguna cosa rara, i va demanar a son pare que "com era que les mates caminaven?". El rei moro, confiat, no va donar cap mena d'importància a allò que deia la princesa, atribuint-ho al vent del nord, que quan bufava ho feia amb molta força. 
D'aquesta manera, desaparcebuts com passaven, els cristians van poder conquerir el castell de Mur.

dimecres, 23 d’octubre del 2013

La roca dels 9 forats

L'itinerari que arrenca al final del carrer on actualment està situada l'Oficina de Turisme de Vielha i puja, en paral·lel al riu Nere, cap el Port de Vielha por sobre del túnel, està envoltat en una llegenda que explica la dedicació de l'església parroquial a Sant Miquel. 


riu Nere
S'explica que en aquest camí es trobaren un dia el diable i l'arcàngel Sant Miquel i es disputaren el domini de la Vall. Decidiren tirar pedres a la paret muntanyosa que tenien al davant (per on actualment passa la N-230) i el que aconseguís fer-hi més forats guanyaria la custòdia de la Vall. Finalment gunayà l'arcàngel per 9 a 1, quedant la Val d’Aran sota la guarda celestial. Per aquest motiu, els aranesos dedicaren la seva parròquia a Sant Miquel.



FONT: http://www.visitvaldaran.com/ca/descubre-valdaran/patrimonio-cultural/item/112-leyendas-y-tradiciones

dimecres, 16 d’octubre del 2013

"Què farem, què direm?"

Ai, els minairons...
La llegenda diu que són remenuts i que en caben milers en un canut de canya o un canut d'agulles i que quan hom el destapa surten exigint "què farem? què direm?". Moltes de les tarteres del Pirineu han estat obres d'aquests follets -segons la llegenda- quan el seu amo havia obert per descuit o accident l'ampolleta o canut i, desesperat, els ordenava aplegar en un punt determinat totes les pedres dels rodals.

dimecres, 9 d’octubre del 2013

Erulet i la màgia del foc

A Les i a Arties respectivament, es conserva la tradició de cremar un avet la nit més curta de l'any, la del solstici d'estiu, en vigílies de Sant Joan, i se tracta d'un costum mil·lenari que es va cristianitzar, però amb origens que se situen en una tradició cèltica. 
La llegenda conta que en crear-se el món, un gnom anomenat Erulet fou rebutjat tant al cel com a l'infern per haver estat malvat, i va quedar atrapat a la Vall d'Aran, i des de llavors els veïns escampen els encenalls encensos d'Haro per carrers i camins, i ballen al seu voltant al so dels acordions, per tal de foragitar aquest mal esperit.
(Tot i que l'explicació de la crema de l'Haro o del Taro que fa la tradició cèltica és que el foc del tronc fertilitza la mare terra i amb això auguren bones collites)

FONT: http://www.visitvaldaran.com/ca/descubre-valdaran/patrimonio-cultural/item/112-leyendas-y-tradiciones

dimecres, 2 d’octubre del 2013

Regiment Pirinenc nº1

Conte sobre el primer batalló català modern

Novembre de 1936. La Generalitat de Catalunya crea, per decret, el que seria la única força militar que hauria tingut des del 1714.